سرانجام «دولت محیط‌زیست» با تخریب 93 هکتار از جنگل‌های هیرکانی برای ساخت سد شفارود موافقت کرد. بعد از پافشاری سازمان محیط‌زیست و سکوت سازمان جنگل‌ها در جلسه‌ای به ریاست معاون اول رییس‌جمهور .... تخریب بخش بزرگی از جنگل‌های هیرکانی مجوز گرفت.

زور وزارت نیرو به سازمان حفاظت محیط‌زیست چربید

سلامت نیوز:سرانجام «دولت محیط‌زیست» با تخریب 93 هکتار از جنگل‌های هیرکانی برای ساخت سد شفارود موافقت کرد. بعد از پافشاری سازمان محیط‌زیست و سکوت سازمان جنگل‌ها در جلسه‌ای به ریاست معاون اول رییس‌جمهور .... تخریب بخش بزرگی از جنگل‌های هیرکانی مجوز گرفت.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جهان صنعت ساخت سد شفارود اگرچه متوقف شده اما براساس خبر تازه مدیرکل ارزیابی سازمان محیط‌زیست لغو نخواهد شد.

«دولت محیط‌زیست» به نظر هیچ‌یک از کارشناسان و دلسوزان محیط‌زیست، بها نداد و در کنار انفعال و سکوت عجیب سازمان جنگل‌ها به عنوان متولی جنگل، بار دیگر زور وزارت نیرو به سازمان حفاظت محیط‌زیست چربید.


تامین آب: تناقض فاحش
بهانه‌ها برای زخمی کردن تن جنگل‌های هیرکانی تا امروز کم نبوده و «تامین آب شرب» در پرباران‌ترین استان کشور بهانه‌ای بود که مسوولان در هفته‌های اخیر مدام روی آن مانور دادند به طوری که در نشست هفته گذشته معاون انسانی سازمان محیط‌زیست نیز به آن اشاره شد.

در این نشست، سعید متصدی چندین بار تاکید کرد که «نمی‌توانیم حق برخورداری از آب شرب را از مردم منع کنیم» و گفت: «نظر سازمان محیط‌زیست براحداث سد شفا‌رود این است که اگر بخواهد اجرا شود صرفا فقط باید برای تامین نیاز آب شرب باشد. در تمام دنیا از جمله ایران مهم‌ترین بحث در تامین آب ابتدا آب شرب و دوم حقابه محیط‌‌زیستی است.

تامین آب شرب موضوع بسیار حساس و مهمی است از این‌رو با توجه به این مهم به این میزان ضرر تن دادیم.» او به استفاده حداقلی از این آب در بخش کشاورزی هم اشاره کرد اما روز گذشته حمید جلاوندی، مدیرکل ارزیابی سازمان محیط‌زیست به ایلنا گفت: پیشنهاد ما این بود که سد فقط برای تامین آب شرب احداث شود که در این صورت ۵۰ هکتار تخریب از جنگل‌های هیرکانی را به همراه داشت اما دیگر دستگاه‌ها مانند سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان جنگل‌ها و وزارت نیرو و گروهی که حکم شده بودند به گزینه تامین شرب، کشاورزی و صنعت رای دادند.


استفاده از آب سد شفارود در بخش صنعت در حالی به این طرح اضافه شده است که در وب‌سایت آب منطقه‌ای گیلان و درگاه سد شفارود عنوان شده که 4/83 درصد آب مخزن سد شفارود قرار است برای کشاورزی، 2/10 درصد برای بخش صنعت و فقط 4/6 درصد برای آب شرب در نظر گرفته شود.


از طرف دیگر جلاوندی عنوان کرد که «ما نمی‌توانیم با احداث سد برای آب شرب مخالفت کنیم زیرا براساس ماده «۴۶» قانون توزیع عادلانه آب و تامین آب با وزارت نیرو است و زمانی که بگویند تنها راه برای تامین آب، ساخت سد است، ما نمی‌توانیم مخالفت کنیم بنابراین مجبور بودیم که با تامین شرب موافقت کنیم، اما در مجموع با هر موضوعی که با جنگل درگیری داشته باشد، موافق نیستیم.» اشاره جلاوندی به ماده«46» قانون توزیع عادلانه آب در حالی است که این ماده قانونی مربوط به ممنوعیت آلوده کردن آب و مسوولیت سازمان حفاظت محیط‌زیست درخصوص پیشگیری و ممانعت و جلوگیری از آن است!


در کنار این تناقضات فاحش، این خود طنز تلخی است که این بهانه‌ها برای نابودی 93 هکتار از ارزشمندترین جنگل‌های کشور و در عوض ساخت یک سد در پرباران‌ترین استان کشور عنوان می‌شود.


اعتبارات میلیاردی
در رابطه با سد شفارود، تامین اعتبارات میلیاردی دلیل دیگری بود که مخالفت‌ها نسبت به این سد را به نتیجه نرساند. سد مخزنی شفارود در دولت پیشین بودجه گرفته بود و به تازگی هم بودجه‌ای میلیاردی از فاینانس یک شرکت چینی نصیبش شده بود، گفتن ارقام یکی دیگر از دلایلی بود که بسیاری را از مخالفت کردن با این طرح بازداشت.

در جلسه‌ای که جلاوندی روز گذشته از آن سخن گفت هم به چنین مساله‌ای اشاره شد: در نهایت اسحاق جهانگیری، پیشنهاد جمع را پذیرفت و قرار شد با توجه به هزینه‌هایی که از قبل شده، سد با تخریب 93 هکتار از جنگل‌های هیرکانی احداث شود.


به هر روی رای با اکثریت بود و مخالفت سازمان محیط‌زیست پس از اینکه میلیاردها تومان اعتبار تامین شده است، نقشی در اجرای پروژه نداشت.
جلاوندی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط‌زیست تاکنون تا حدی از صحبت‌های وزارت نیرو مجاب شده است، گفت: در گزینه اول بحث درگیری ۳۵۰ هکتار جنگل مطرح بود اما الان این مقدار کاهش یافته است. ما به وزارت نیرو نامه نوشتیم که گزارش ارزیابی زیست‌محیطی این سد را تهیه و اثرات آن را هم پیش‌بینی کنند. البته متولی جنگل، سازمان جنگل‌ها و مراتع است بنابراین می‌توانند این ایراد قانونی را به ما بگیرند که این مساله به شما چه ربطی دارد، وقتی متولی آن این پروژه را پذیرفته است.


وی توضیح داد: البته باید بدانیم که گزینه نهایی مطرح شده برای این سد، تاییدیه سازمان حفاظت محیط‌زیست را ندارد تا آنکه ارزیابی زیست‌محیطی آن ارایه و تمهیدات لازم اندیشه شود و اگر این گزارش ارزیابی در کمیته ماده «۲» تصویب شد، آن وقت مجوز خواهد گرفت.

انگار تمام تلاش فعالان و روزنامه‌نگاران محیط‌زیست و قلم زدن برای مجاب کردن مسوولان به جلوگیری از این طرح مخرب بی‌تاثیر بوده است. شفارود در منطقه‌ای ساخته می‌شود که یکی از پرباران‌ترین مناطق کشور است و هرگز با تنش‌های آبی و خشکسالی مواجه نبوده است. از طرف دیگر جنگل‌های هیرکانی به دلیل نقش ذاتی در جذب آب و ذخیره آن، بسیار ارزشمندند.


این در حالی است که کارشناسان بارها نسبت به رابطه قطع درختان و بروز سیلاب و فرسایش خاک هشدار داده‌اند. از طرف دیگر سازمان محیط‌زیست با سد گتوند هم مخالف بود اما در نتیجه سد با وجود پافشاری سازمان ساخته شد، شفارود هم، چنین سرنوشتی دارد. با وجود همه اظهارات ضد و نقیض درباره این سد، جنگل‌های هیرکانی بازماندگان دوران سوم زمین‌شناسی جایی در غرب گیلان منطقه پونل رضوانشهر، روی رودخانه شفارود و در فاصله 5/2 کیلومتری شهرستان رضوانشهر و ۶۵ کیلومتری شهر رشت زخم می‌خورند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha